Nagyurak

2011. május 23. hétfő § 2 hozzászólás

Két hazug nagyúr van az életedben és zsarnokian uralkodik rajta. Meglepő módon nem az Önzés meg az Ördög. Hanem a Bűntudat és a Tagadás. Mindkét nagyúr különbözőképpen uralkodik. A Bűntudat úgy, hogy értelmezi mindazt, ami megtörtént, körülépíti ideológiával, csakhogy rosszul érezhesd magad. Ha szabadon kószálhat, a Bűntudat lassan önálló életre kel és mindent megtesz azért, hogy parazita élete meg is maradjon. Arra vesz rá, hogy büntesd magad, hogy lenézd az életed, hogy feláldozd magad, mindezt azért, hogy a “keret-ideológiáknak”, az “ősök akaratának”, a “többség érdekének” eleget tégy. Mert azt állítja, csak így lehet. Ez a Bűntudat hazugsága: csak úgy lehetsz jó, ha előbb elismered, hogy gonosz vagy és igyekszel ezt jóvátenni. Ez a nagyúr zsarol. A Tagadó viszont elszakít a Valóságtól minden ellenérv, tény dacára, csakhogy jól érezhesd magad mindaddig, amig egy tündérmesébe képzeled magad. Azt állítja, hogy a halál, a szakítás, a kudarc nem történhetett meg, vagy pedig az illető sosem élt, sosem szeretted igazán, célod nem is az volt, ami. Úgy próbálja egyben tartani az életed, hogy bemagyarázza: mindez csak akkor lehetséges, ha letagadod a neked nem tetsző személyeket, eseményeket, élményeket. Mindkét nagyúr ereje abban rejlik, hogy a rejtekből támadnak, mert máshogy semmi esélyük. Ezért harcolni ellenük nem lehet. Ám ha felismered őket, erejük többé nem lehet a régi.

Címke: , ,

§ Egy hozzászólás ehhez: Nagyurak

  • evdem.agleh szerint:

    Vannak, akik számára a bűntudat adja az élet értelmét! De ugyanakkor mindenkit eszerint a bűntudat szerint súlyoznak- eltávolítva magukat az emberi kapcsolatok valóságától-. Ezek a súlyok a prekoncepciók, amik ugyanúgy mérgezik az egyént, mint a bűntudat és a tagadás.

  • Emese szerint:

    Ahogyan te is utalsz rá, a bűn, mint kategória társadalmilag meghatározott. Vannak olyan helyek a világban, Ázsia biz. részein pl., ahol teljesen máshogyan nevelkednek a gyerekek, mint Európában. Itthon minden teketóriázás nélkül lecsuknának egy gyermekét hasonló módon gondozó szülőt. Egyszerűen más az emberélet értéke.
    Ekképpen a bűntudat is tanult. Az első szégyelld magaddal kezdődően sulykolják belénk. A gyerek számára természetes, hogy akarjon, hogy a saját vágyait azonnali késztetéssel betöltse. Egy gyerek számára a rend és a káosz ugyanaz. Nem érzi, hogy bármelyik rosszabb volna a másiknál. Fantasztikus ennek a tiszta szabadságnak a megtapasztalása, és azzal az értetlenséggel való szembesülés, ami nem érzi a különbséget jó és rossz között. Ez mindig figyelmeztet arra az egységre, amely körülvesz bennünket.
    A tagadás pedig… annyira igazad van. Épp az állítások viszonylagossága miatt (almalevelek), sose hazudunk és egyebet sem teszünk, csak ezt. De belül, legeslegbelül tudja az ember, hogy magának hazudta a legnagyobbat.

Hozzászólás küldése

Mi ez?

You are currently reading Nagyurak at csak pár sor.

Meta